tutoriale photoshop diverse
scop – experiment selecții multiple
imaginea originală de la care s-a plecat:
Nume lucrare/imagine: Potir;
Aplicaţia folosită: Adobe Photoshop CS2;
Intenţia: Ambiţia personală (fără măsură-??) de a recrea în 2d, obiectul din imaginea “potir_original “;
De ce acest obiect: îmi pare destul de complex – prin detalii şi o frumuseţe aparte – şi am considerat că e un bun prilej pentru a experimenta tehnicile de lucru dobîndite și mai ales selecțiile complexe;
Precizări: capturile de ecran s-au dorit – la început – dovezi ale muncii mele, apoi m-am gîndit să le personalizez şi aşa a ieşit un mic tutorial în imagini.
Se pleacă de la original.
Observație: această lucrare e doar un pretext de a trece în revistă cîteva unelte importante din Photoshop și o provocare a răbdării mele. Altfel spus, nu se dorește un act artistic ci doar o reconstituire fidelă a unui obiect dat, un studiu de caz, pentru deprinderea unor metode de lucru.
a.se selectează – cu un instrument de selecție, eu am folosit o pensulă în modul Quik Mask- conturul potirului original; în aceasta faza, selecția se poate face si cu Polygonal Lasso Tool, de exemplu[L];
b. se crează două layere noi peste cel al potirului original; avînd selecția activată (selectia conturului), se toarnă negru (bifat cu galben în captură) pe unul din layere iar pe altul o nuanță de gri (bifat cu roșu în captură).Vezi ordinea straturilor în fereastra layere (silueta gri, silueta black).
Se trece în modul Quik Mask[Q].
Se selectează acum-vizualizînd stratul cu potirul original, ultimul din stivă, de sus în jos-părțile argintii din potir; în poza originală se disting bine părțile argintii de cele negre.
Selecția se face cu o pensulă, variind mărimea acesteia în funcție de necesități (adică de mărimea zonelor selectate); de asemenea se folosește zoom-ul variabil pentru a distinge bine detaliile.
În modul Quik Mask, selecția zonelor (folosind o pensulă) se face cu foreground color-negru; ștergerea/corecția, dacă greșiți selecția – vă întindeți mai mult decît vă ține plapuma. pardon, pensula – cu foreground color – alb. Comutați între negru și alb, apăsînd X. Nu încercați alte moduri de selecție; dată fiind bogăția de detalii și imbricarea lor, cred că e aproape imposibil cu alte instrumente. Altă observație: dacă nu aveți răbdare nu puteti face selecția: cere timp, atenție, rigoare. Zona roșie din figură, reprezintă părțile selectate în modul Quik Mask.
Captura următoare prezintă selecția completă a detaliilor argintii la ieșirea din modul Quik Mask. Salvați selecția!!!!!!
Acum puteți șterge stratul cu potirul original.
a. se adaugă un efect de strat (outer bevel), stratului gri, primul din stivă apoi o mască de strat.Vezi setările din captură și bifele cu roșu. Efectul de strat ales dă un efect de “umflare” stratului căruia i se aplică, iar masca ne va ajuta sa descoperim ulterior, zone de sub stratul gri, adică zone din stratul negru.
Activăm selecția pe care am făcut-o detaliilor argintii, ea (selectia) fiind salvată anterior.
Se activează masca –clic pe zona bifată cu roșu din caseta layers-vezi captura_5. Acum ar trebui sa aveți negru la foreground color și alb la background. Inversați selecția –Ctrl+Shift+I. Pictați cu negru-folosind o pensulă – pe stratul gri. Acum se dezvăluie porțiuni din stratul negru, adică tocmai acele zone care nu au facut obiectul selecției anterioare. Ele vor apărea ca niște adîncituri/scobituri/tăieturi în stratul gri, urmare a efectului de strat aplicat anterior; suficient ca să lase impresia de efect 3d, zonele de negru părind ca sînt scrijelite în stratul de gri.
Se obține imaginea din captura_5 si 6.jpg. Aceasta este o soluție brută, lipsită de strălucire/ton/adîncime. Pentru a remedia neajunsurile, se apelează la instrumentele Dodge, Burn(O) și Smudge(R). Ne vom “juca” cu nuanțele de gri, reușind astfel prin alternanța de tonuri să dăm strălucire/adîncime și să sugerăm un material metalic (argint). După caz, se lucrează fie pe stratul gri, fie pe stratul negru. Ajustați valoarea Exposure după necesități, nu lucrați cu valori mari, eu am mers cu cel mult 15%. La Range folosiți atributul Midtones.Progresiv, vedeți rezultatele în partea dreapta a imaginii captura_6.jpg și captura_7.jpg. Nu uitați să consultați din cînd în cînd imaginea originală (să o vizualizați) pentru a vă inspira în jocul de tonuri de gri. Aceasta dacă vreți o redare fidelă, dacă nu, brodați , dați frîu liber creativității, mai ales în cazul unui obiect care vă bîntuie imaginația. Subliniez, tutorialul nu descrie un act artistic, ci proceduri de lucru.
Adaugarea unui fundal
Acesta este alegerea voastră. Eu am ales postamentul de sticlă din imagine-aici intervine imaginația și personalizarea. Pentru un pic de culoare am adăugat niște logo-uri pe sticla din spate.
Tacte de lucru:
a.scrie textul cu Horizontal Type Mask;
b.ia cu pipeta(I) o culoare cît mai apropiată de fundalul pe care aplici textul;
c.toarnă culoarea în text;
d.edit/Transform/Skew și încearcă să integrezi textul cît mai bine pe axele x/y ale fundalului;
e.adaugă efectul de strat textului (Pillow and Boss);
f.alege Blend Mode: Darken.
Dacă dorești o siglă, alege una sau poți să o concepi apoi o pui pe fundal, procedînd ca în cazul textului.
Oglindirea potirului
Pentru realism, dorim oglindirea potirului în sticla de fundal. Atenție: vorbim de potirul prelucrat de noi prin procedeele descriese anterior.
Operații:
a.selectați potirul;
b.faceți o copie pe care o mutați astfel încît sa para o oglindire reală a obiectului;
c.încă nu e de ajuns; trebuie sa îi dăm o tentă de blur și de deformare.Folositi filtrele distort/glass, distort/shear, distort/wave, cu setările din captura_9.jpg, sau dupaă inspirația voastră;
d.aplicați o mască de strat copiei folosită pentru oglindire și ștergeți ce iese în afara sticlei, vezi zonele bordurate cu galben din figură;
e.opacity =12%, blend mode-multiply.
Dorim un reflex verzui subtil pe partea metalică a potirului-în ton cu sticla.
Urmați pasii de la 1 la 3 din captura_10.jpg cu setările din fereastră 3(Hue/Saturation).
Pentru oglindirea potirului în postamentul de sticlă, selectați potirul, faceți o copie pe un strat nou; aplicați ca efect de strat Drop Shadow, edit/transform/flip vertical, aruncați umbra pe un strat propriu, stergeți ce iese în afara sticlei.
Rezultatul final:
a. Introducere
Voi începe aici un nou tutorial Adobe Photoshop încercînd să parcurg etapele prin care am creat un obiect pe care eu l-am numit gadget. Mărturisesc că agreez mai mult lucrările cu mesaj. Aici vom explora diferite tehnici de lucru, dar poate cu un pic de imaginaţie, în final vom cocheta şi cu partea artistică ( în măsura în care un obiect din gama gadget-urilor se pretează la aşa ceva).
Acest tutorial este unul de întindere mare ( mă feresc să spun complex, nu e sarcina mea şi posibil să fiu subiectiv). Vom folosi multe unelte specifice aplicaţiei PS, însă vom constata cu precădere în acest caz – a se reţine – eficienţa selecţiilor, măstilor şi efectelor de strat, dar şi efectele diferitelor moduri de amestec (blending options).
b.1.Etape de lucru
document nou – 2000/1725/pixels, 150 pixels/inch, fundal negru. Deasupra acestui strat de bază se deschide un nou layer pe care vom pune o textură de metal (captura 1). Efectuaţi o selecţie de forma celei afişate în figură. Vă sugerez să folosiţi Pen Tool – ştiu, la prima vedere pare o unealtă extrem de frustrantă -pentru a trasa o cale apoi o transformaţi în selecţie.
Mi-am propus să folosesc în acest demers 2d, texturi metalice pentru că în general nu îmi plac obiectele din plastic. Puteţi să folosiţi textura din imaginea de mai sus (aceasta este reală) sau să faceţi una în photoshop aşa cum vă place.
Voi încerca pe scurt să reproduc textura de mai sus. Însă pentru că acest tutorial nu se referă la tehnici de texturare, nu intru prea mult în detalii şi nu îmi propun aici o acurateţe deosebită. Găsiţi suficiente surse alternative de informare.
Figura de mai jos reprezintă rezultatul final, după ce în prealabil au fost adăugate cîteva photo filter, filtrul Spatter din grupul Brush Strokes şi în cele din urmă instrumentul Dodge. Încercaţi şi alte metode – mai ales că se mai poate finisa încă- ceea ce am prezentat eu nu este un tipar.
b2. Să revenim. Pentru situaţii de urgenţă – poate nu reuşiţi să trasaţi selecţia din „captura 1” dar eu zic să încercaţi totuşi – am trasat o formă care să vă ajute (captura 2). Se deschide în Photoshop şi se selectează aria de culoare albă cu Magic wand Tool (da, cu placere!).
b3. Cu selecţia respectivă activă pe stratul „textură „ şi folosind combinaţia Ctrl+J vom avea un nou strat de forma selecţiei şi cu textură metalică. Dacă se aplică un efect de strat cu setările din figura următoare se obţine forma din captura 3. Numiţi acest strat „carcasă”. Pentru a deschide fereastra layer style se apasă butonul fx de la baza paletei layer sau găsiţi opţiunea în meniul layer. Debifaţi stratul “textură”. Îl vom păstra ca rezervă pentru ideile care se pot închega pe parcurs.
b4. În acest moment nu am chiar o idee clară a obiectului pe care vreau să îl fac aşa că îmi permit cîteva experimente. E posibil să renunţ la unele încercări şi să adopt alte soluţii. Activăm selecţia creată la punctul b1. (Ctrk+Clic pe stratul carcasă). Select/Modify/Contract… Reduceţi aria selecţiei cu un număr de pixeli astfel încît să aveţi un rezultat similar cu cel din captura 4. Avînd creat un nou strat –stroke inel -deasupra celui denumit carcasă, din meniul File, se foloseşte opţiunea Stroke… între 5 şi 7 pixeli. Avem trasat un contur cu grosimea egală cu numărul de pixeli ales (nu are importanţă culoarea conturului în acest caz).
b5. Ctrl + click pe layer-ul “Stroke inel” şi activez o selecţie de forma conturului din figura de mai sus. Fac vizibil stratul “textură”, mă mut pe el şi apoi cu Ctrl+J decupez porţiunea selectată pe un nou strat. Îl mutăm deasupra stratului “stroke inel” ( acesta va fi facut invizibil), îl numim „inel” şi îi aplicăm efectul de strat din captura 5.
În captura 5, marginea inferioară a conturului embossat pare zimţată dat fiind faptul că imaginea din captură este la mărimea de 33% din original. Deşi la 100% e în regulă, este posibil ca pe parcurs să folosesc şi alte variante ale acestui inel pentru a avea elemente de comparaţie şi să aleg cea mai potrivită cale.
b6. Folosind instrumentul Rounted Rectangle Tool din bara de unelte, trasaţi un contur de forma celui din captura 6, după ce în prealabil aţi stabilit la Radius 5 px.
b7. ştergeţi zona selectată (tasta delete). Decupăm astfel o fereastră prin care se vede stratul de fundal (captura 7). Nu, personajul nu face parte din decor dar uneori poţi avea surprize plăcute dacă răsfoieşti printre straturi.
Este bine ca în acest moment să salvăm selecţia care defineşte zona decupată (cea cu fundalul negru). Iată cum procedăm: cu Magic Wand Tool cu o valoare la Tolerance de 20px dăm clic în zona neagră. Avem selecţia făcută în acest moment. În paleta Channels, click pe butonul Save selection as channel – în cazul meu selecţia poartă denumirea de Alpha 1 (vezi Captura 7a).
b8. Facem o copie a stratului denumit „textură” şi o plasăm deasupra stratului „carcasă”. Daţi un nume clar-să spunem “front carcasă”. Din paleta channels cu Click Stînga + Ctrl activăm selecţia zonei decupate la punctul 7. Se trece în paleta Layers şi cu stratul ultim creat, activ, i se aplică o mască de strat. Rezultatul este cel din captura 8. Observaţi că a dispărut zona neagră.
b9/b10. Să ne reamintim că la punctul b5 îmi propuneam şi o alta variantă a conturului embossat. E timpul să încerc aici. Pentru asta am nevoie de o nouă textură . O voi folosi pe cea din captura 9 şi o voi pune pe un strat nou (textura fireşte, nu captura), denumit “aramă textură”
Consider această textură destul de “pigmentată” pentru a oferi un joc interesant de lumini şu umbre atunci cînd voi folosi diferite moduri de blenduire. Vom vedea.
În imaginea din captura 9 am selectat stratul stroke inel creat anterior, apoi am aplicat o masca de strat layer-ului „aramă textură” Vezi captura 10 şi rezultatul.
b11/b12. Voi condensa acum cîteva etape de lucru într-o singură imagine, sperînd să nu pierd din acurateţe. Tehnica aplicată este similară cu procedeele descrise mai sus.
Aşadar:
a. selectie Alpha 1 din palata Channels(Ctrl+Click)/Edit/Stroke 5 px, rezultă un contur de 5px. Nu uitaţi ca acest contur să fie trasat pe un layer nou numit „stroke inel interior”;
b.Deschideţi un alt strat denumit “inel interior” pe care copiaţi textura din captura 9;
c. selectaţi stratul “stroke inel interior”(Ctrl+Click) şi puteţi să îl faceţi invizibil acum;
d. mergeţi pe stratul „inel interior” şi aplicaţi o mască de strat. Efectul este redat în captura 11 unde sînt afişate şi setările necesare pentru realizarea efectului.
Capturile 12 şi 12a prezintă alte variante cromatice ale aspectului interior.
E timpul să luăm o pauză de ceai şi să ne relaxăm înainte de a trece la prezentarea interfeţei. Poate ne mai lămurim, poate ne mai vin idei.
Crearea unei scobituri pentru taste (b14; b15; b16; b17).
b14.Trasaţi o selecţie aşa cum se vede în captura 14. Aici sînt trecuţi paşii de lucru şi instrumentele folosite pentru fiecare punct :
1.trasarea formei;
2.salvarea formei în selecţie;
3.salvarea selecţiei în canal Alpha (încă avem nevoie de ea).
b15. La punctul anterior am trasat doar o selecţie ajutătoare. În acastă etapă voi elimina zona de care nu am nevoie.
Iată paşii:
a.activarea selecţiei creată la punctul b.14- panoul Channels/Ctrl+Click pe Alpha 1;
b. comutarea în panoul layers şi pe stratul denumit „inel” (vezi b.5);
c. Ctrl +Alt + click.
Se obţine o selecţie formată din două părţi, una deasupra buclei galbene, şi alta acoperită cu albastru (vezi captura 15). Voi extrage din selecţie zona albastră. Pentru aceasta voi folosi instrumentul Polygonal Lasso Tool şi voi trasa un contur de forma celui marcat în captura 15 cu galben, ţinînd şi tasta Sfhift apăsată.
Rezultatul se vede tot în captura 15. Voi explica acum un lucru care pare subtil la prima vedere dar care are în spate doar o experienţă cîstigată în urma explorărilor din PS. Avînd în vedere că stratul “carcasă” din care vom decupa selecţia rămasă, are un efect embossat pronunţat, este posibil ca la ştergere să acoperim şi zona inelului de aramă. Pentru a evita acest lucru ridicăm muchia inferioară a selcţiei cu aprox. 2-4 px. Colocvial, pe văzute şi făcute! Meniul Select/Transform Selection şi trageţi în sus o părere!(vezi săgeta neagră şi punctul negru dun captura 15). Se ajunge din poziţia iniţială-marcată cu o linie neagră- în poziţia finală, marcată cu roşu. Salvaţi selecţia!
b16. Lăsînd selecţia activă ne deplasăm pe stratul „carcasă”(vezi b3) şi cu tasta delete ştergem zona marcată de selecţie.
Ah! Alt personaj care pîndeşte în spatele straturilor. Nu voi avea nicio îndurare! Aşa că voi trece la:
b17. unde acoperim fundalul negru cu textura de metal. Fac din nou o copie a stratului “textură”(vezi precizarea din finalul paragrafului b3) cu denumirea de “panou taste” şi aplic o masca de strat.
Taste (b18; b19; b20; b21; b22; b23)
b18.Faceţi o copie a stratului “panou taste” sau a stratului “textură”(nota: straturile noi se vor amplasa tot timpul în partea superioară a stivei).
Trasaţi o selcţie aşa cum vedeţi în captura 18. Aplicaţi o mască de strat pentru a decupa exact zona selecţiei(variantă: Ctrl+j cu selecţia activată şi ajungeţi la acelaşi rezultat).Numiţi layer-ul nou creat astfel- „tastă stînga”
b19.Aplicaţi efectul de strat din captura 19-am umflat forma decupată. Tasta dreapta se obţine prin duplicarea şi oglindirea pe orizontală a primei forme.
b20.Similar se procedează pentru tasta din mijloc. E bine să ne amintim cum ne jucam cu formele de nisip la mare! Pentru contrast, voi vira culoarea acestei taste.
b21.Captura 21 prezintă două decupări din tasta mijloc. Prin decupările respective se descoperă porţiuni ale stratului „panou taste”(vezi captura 17). Datorită efectului de strat aplicat la b20, rezultă un contur stanţat, însă aici mie mi se pare prea pronunţat (vezi conturul albastru).
b22. Drept pentru care voi mări selecţia din captura 21 cu 2px apoi voi decupa din „textura” prin aplicarea măştilor de strat. Asa da! Numesc noile straturi: tastă +, respectiv tastă -.
b23. Captura 23 prezintă etapele prin care s-a reliefat in jurul tastelor un contur (dacă vă doriţi acest lucru).
Imaginea este suficient de sugestivă, nu voi mai explica. Parcurgeţi etapele de la 1 la 3.
b24. Vom adăugă cîteva simboluri pe taste. Vedeţi asta în captura 24, destul de sugestivă şi ea pentru a vă lămuri. Doar o notă pentru scris şi nu pentru simboluri. De pildă MAP; scrieţi MAP, Ctrl +Click pe strat, Ctrl +Shift +N, strat nou „map negru”, debifaţi stratul text MAP, dar selecţia rămîne activă, aplicaţi Edit/stroke 1-2 px apoi efectul de strat din captua 24.
Pauză pentru corespondenţă
b25. Să afişăm totul pentru a mai condensa. Vedeţi aici şi alte simboluri. Nu voi insista pe butoane şi simbolurile pentru control, banuiesc că ştiţi bine cum se fac (multă lume a dat în butomanie).
b26. În captura 26 vedeţi cele două benzi negre cu efectul lor de strat în care am făcut trei decupări pentru ferestrele de vizualizare. Vă întrebaţi la ce bun aceste decupări dacă peste ele oricum vin alte imagini. Pentru că paleta cromatică a stratului dezvelit ( spre deosebire de culoarea neagră din bandă) se pretează foarte bine la blenduire cu straturile superioare.
b27. Borduri ale ferestrelor.
- Trasaţi o selecţie dreptunghiulară care să acopere fereastra;
- Pe un strat nou aplicaţi Stroke de 4px selecţiei;
- Aplicaţi efectele de strat din captura 27.
Sfat: alegeţi (cu pipeta) pentru gradient, culori din imediata vecinătate a zonei de amplasament.
b28.captura 28 prezintă schema de combinare a trei straturi pentru a ajunge la imaginea finală dintr-o fereastră de vizualizare. Similar se procedează şi pentru restul feretrelor.
Vă sugerez pentru stratul sinedots să instalaţi plugin-ul cu acelaşi nume.Este free. La prima vedere nu pare cine ştie ce (ce filtru face totul singur?) dar e util în combinaţie cu alte unelte pentru jocuri cromatice subtile.
b29. Îmi propun să realizez o membrană care să o pun la partea superioară. Pentru aceasta ma voi folosi de textura metalică din stratul „textură” din care decupez o fîşie verticală de 10-12px laţime. Fac mai multe copii ale acestei fîşii –Shit+Alt+Click , ţine apăsat, tragi către dreapta şi eliberezi în momentul cînd ai stabilit locul noului layer. Trebuie să faceţi o distribuţie uniformă a straturilor. Procedaţi la fel pentru benzi orizontale. Obţinem matricea din captura 29 unde găsiţi şi următorii paşi de parcurs. Înaintea de a trece la acesti paşi aplicaţii benzilor verticale şi orizontale efectul de strat cu setările din captura 30.
b30. Vedeţi aici efectul după ştergerea zonelor galbene din captura 29.
b31. schema de combinare pentru a obţiene două variante de membrane (A şi B)
c.Să cînte muzica, să înceapă filmul.
În continuare – ca să dăm culoare scenei- voi prezenta cîteva variante pentru diferite stiluri. Dacă vă cunoaşteţi firea, o să alegeţi modelul potrivit.
- Entuziaşti.
În captura 32 am plecat de la un însemn care nu mai are nevoie de prezentare. Vedeţi etapele de parcurs.
2. Agresivi
3. Angelici
4. Colecţionari
5.Nostalgici
6. cinefili
în permanenţă mă uluieşti ,vlad! atât cu talentul tău artistic şi concepţia clară de care dai dovadă, cât şi cu dragostea de care dai dovadă împărtăşindu-ţi cunoştinţele în pensule virtuale.
mă-nchin în faţa potirului şi-a iubirii!
scuze pentru repetiţia fără voie făcută. aşa păţesc când modific comentariile.
poţi răde sau zâmbi, neatenţia merită taxată.
corect era:
în permanenţă mă uluieşti ,vlad! atât cu talentul tău artistic, concepţia clară , cât şi cu dragostea de care dai dovadă împărtăşindu-ţi cunoştinţele în pensule virtuale.
mă-nchin în faţa potirului şi-a iubirii!
Sa sti ca ai talent mare, daca tu ai avut atata rabdar epentru noi sa faci acest tutorial, nota 10 si sa sti ca ma ajutat tutorialul tocmai de aia lam si gasit pe google.